De verbroken verbinding

Taal
Dutch
Type
Paperback
5+ Items Op voorraad
Levertijd 1-2 dagen
€ 27,90

We zijn een kind van de kosmos. Bij onze verwekking wordt het kosmische, eindeloze bewustzijn gepersonaliseerd in ons oer-bewustzijn. Het is de kiem van leven, van zelfbewustzijn, van verbinding. Door vroege, prenatale indrukken groeit dit bewust-zijn in de richting van meer 'Zijn' of in de richting van meer 'niet-zijn'.

De verbinding met ons Zelf is de essentie van ons leven. Door belasting, trauma of shock in ons prenatale en vroegkinderlijke leven kunnen we verbinding verliezen. Wanneer we de verbinding met ons Zelf verliezen en we van ons Zelf vervreemden, raakt onze levensloop vertroebeld. We verliezen aan bewust 'Zijn'. Ons leven wordt dan gedomineerd door het onbewuste en we blijven zoeken naar het verloren geluk. Het wordt moeilijker om verbinding met anderen te onderhouden. We krijgen het moeilijk betekenis en zin te geven aan ons leven. Een angst voor de dood neemt bezit van ons.

Verbinden gaat veel dieper en is veel belangrijker dan hechten. Hechting is een reactie op angst; verbinding betekent een diep verbondenheid met ons Zelf, met anderen en met de natuur. Het is in onze vroege, prenatale geschiedenis dat het basisgevoel van verbinding al dan niet is ontstaan. Prenatale belasting en geboortetrauma's kunnen de verbinding met ons Zelf verbreken.

Alleen door bewustwording kunnen we de verbroken verbinding herstellen. We kunnen die weg alleen gaan door innerlijke stilte te zoeken, door ons terug te trekken in een zelfgekozen eenzaamheid, door in het hier-en-nu te leven. Zonder lijden kunnen we de verbinding niet herstellen. Soms kan het nodig zijn om professionele hulp te zoeken om de verbinding met ons Zelf te helen. Een psychotherapie die aandacht schenkt aan onze prenatale en vroegkinderlijke trauma's is dan aangewezen.

Gaby Stroecken (°1935) werkte als onderwijzeres en maatschappelijk werkster. Ze studeerde criminologie in Leuven en psychologie in Groningen. Ze volgde een opleiding tot client-centered psychotherapeute in Hilversum. Daarna heeft ze zich steeds meer verdiept in de vroegkinderlijke ontwikkeling. Ze publiceerde eerder: 'Het miskende kind in onszelf' (herwerkt in 2014) en 'De stem van het jonge kind'. Samen met Rien schreef ze 'De mythe van de gelukkige kindertijd' en 'Mijn baby is ontroostbaar'. Ze werkt samen met Rien in hun eigen psychotherapeutische praktijk met volwassenen en baby's.

Rien Verdult (°1953) studeerde psychologie in Groningen en volgde een opleiding tot clientcentered psychotherapeut in Hilversum. Later specialiseerde hij zich in prenatale psychologie en volgde een opleiding in de prenatale psychotherapie bij William Emerson in Zwitserland. Hij geeft voordrachten in binnen- en buitenland over de prenatale ontwikkeling van het kind. Hij geeft samen met Gaby zelfervaringsworkshops over het miskende kind in onszelf, waarin het accent ligt op het prenatale leven. Samen hebben zij een eigen praktijk voor psychotherapie
met volwassenen en baby's.

Meer informatie
ISBN9789085750772
Auteur-- Please Select --
TypePaperback
TaalDutch
Pagina's262